Op maandag gaat Buddy & Ko, met twee vrolijk kwispelende honden en enthousiaste begeleiders, langs bij een groep kwetsbare ouderen in een zorginstelling in Haarlem. Deze ouderen hebben door hun dementie vaak moeite met contact maken, maar kunnen allemaal met de hond overweg. De meeste ouderen herkennen het aaien van een hond nog uit hun jeugd en vinden het een welkome en liefdevolle afwisseling als de honden op bezoek komen. De sociale begeleiders luisteren graag naar het verhaal van de cliënten.

Ervaring van de Janskliniek in Haarlem (SHDH Ouderenzorg)
“De honden van Buddy en Ko bezoeken regelmatig de Janskliniek. Ze brengen veel levendigheid met zich mee en de bewoners vinden het erg leuk. Veel bewoners hebben een huisdier gehad en het bezoek van de honden zorgt voor spontane en ongedwongen gesprekken. Bovendien komen er veel herinneringen naar boven. Ook is het fijn de baasjes van de honden te ontmoeten. Ze stimuleren de bewoners om te praten en het is leuk om te merken dat bewoners aandachtig naar elkaars verhalen luisteren. Een hartelijke groet en een poot voor de honden! Namens de Janskliniek, Pascalle Pronk.”

Ervaring van Villa Tromp in IJmuiden (de Zorgspecialist)
“Buddy & Ko komt elke twee weken op bezoek bij Villa Tromp in IJmuiden ( een kleinschalige woonvorm ) van de Zorgspecialist. De bewoners vinden het gezellig en genieten als Ingeborg en hond Ezra langskomen en reageren er goed op, zij vinden Ezra een lieve hond. De bewoners vertellen over hun herinneringen van honden of andere dieren uit het verleden. Ingeborg luistert graag, vertelt over Ezra en gaat mee in de belevingswereld van de bewoners met dementie. Ezra voelt zich vertrouwd door de rust en bezorgt de bewoners vaak warme voeten door aan de voeten van de oudere te gaan liggen.  De mensen weten door de dementie al snel niet meer dat Ingeborg met Ezra is geweest, maar houden er wel een vrolijk en fijn gevoel aan over, wat nog doorwerkt. Als de verzorging de herinnering ophaalt, komt er weer een glimlach op het gezicht. Het bezoek van Buddy & Ko is zeker positief voor het welbevinden van de dementerende ouderen.”

Ervaring van Zuiderhout in Haarlem (Zorgbalans)
“Volgens de verzorgende van de afdeling was het erg onrustig in de huiskamer, zij wist dat jij kwam en besloot eventuele medicatie uit te stellen.Er komt mede dankzij jou, een leuke en invoelende begeleidster met haar vriendelijke en aaibare hond, een bepaalde rust op de afdeling. Bewoners krijgen individuele aandacht en er gebeurt iets in de huiskamer. Medicatie was dus niet nodig die ochtend. Fijn dat jouw bezoeken zo’n effect hebben.”